Historia

Päijätsalo-Suopelto on määritelty valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Sen arvo ja merkitys oman aikansa sivistyneistön kesänvietokohteena huomattiin jo 1800-luvun lopulla, isänmaallisen heräämisen ja kansallisen innostuksen alkuaikoina.

Päijätsalo on luonnonpiirteiltään arvokas Päijänteen saari.

Huvila-alue kehittyi 1900-luvun alussa vähitellen Suopellonlahden rannoille ja saariin. Sen syntyyn vaikuttivat luonnonkauneiden lisäksi mm. Ilolan kartanon isännän senaattori Onni Schildin suopeus kesäasutukselle, Suopeltoon vuonna 1885 perustettu kestikievari ja hyvät laivayhteydet. Ensimmäisen purjehdusseuran aktiivinen kilpailutoiminta lisäsi osaltaan alueen tunnettavuutta.

Schildin aikojen jälkeen Ilolan kartanossa toimi suosittu ravintola vuodesta 1968 aina 1980-luvulle saakka. Ravintolan yhteydessä oli pienimuotoista hotellitoimintaakin. Ilolan kartano tuhoutui tulipalossa 1980-luvulla. Kts. lisää: Eve Josef-Hämäläinen, Päijätsalon osuuskunta, IBSN 952-91-4847-X.

Nyt Ilolan alueelle kaavaillaan kymmeniä vapaa-ajanasuntoja ja Suopellonlahden pohjukkaan rakennetaan uutta venepalvelukeskusta satamineen.

 

 

osuus_vasem2.jpg